I den gamla prästgården kan ett nytt bibliotek och bokcafé snart öppna. Foto: SVT

Gömda böckerna på väg upp på hyllorna

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2015 blev lilla Ramsberg rikskänt efter att byborna gömde över 4.000 böcker när kommunen beslutade stänga biblioteket. Nu talar mycket för att böckerna snart kan lånas ut till byborna igen.

Det står fullt med boklådor längs väggen i ett rum i den gamla prästgården i Ramsberg. Det är i den del av huset som tidigare rymde byns bibliotek. I lådorna ligger böckerna som, i protest, gömdes undan i augusti 2015 efter kommunens beslut att lägga ner biblioteket i byn.

SVT Play: Se inslaget här

Biblioteksupproret i Ramsberg

– Vi håller på att jobbar med något vi kallar kulturcentrum, ett sätt att få behålla böckerna, berättar Britt-Marie Olsson, Bibliotekets vänner.

Britt-Marie Ohlsson, Ingalill Eriksson och Shelagh Green från Bibliotekets vänner i Ramsberg. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Avtal med kommunen

Lindesbergs kommun kallar det servicepunkt. Men oavsett vad det heter så handlar det om ett avtal mellan kommunen och föreningen ”Ramsberg en bygd i Bergslagen”. Det går ut på att föreningen mot ersättning ska hjälpa till med exempelvis turistinformation. För pengarna hyr de en lokal och om allt går i lås blir det i samma lokaler som det tidigare biblioteket låg i.

– Det skulle betyda mycket för mig och för alla som har kämpat för det här, hela bygden säger Britt-Marie Olsson.

Inte bara böcker

Efter att biblioteket lades ner 2015 har Ramsbergsbornas möjligheter att låna böcker reducerats kraftigt. Som ersättning för biblioteket kommer bokbussen till byn två gånger i månaden.

En av gångerna stannar den utanför lanthandeln och då kan privatpersoner låna. Det andra stoppet är vid Ramshyttans skola och till för eleverna där. Men kampen för biblioteket har inte bara handlat om tillgången till böcker.

– Det blev en hjärtefråga för biblioteket var först och främst en mötesplats, förklarar Shelagh Green, också aktiv i Bibliotekets vänner.

Nova och Tore Björklund letar läsvärt i bokbussen. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Stora planer – men ingen bibliotekarie

Förhandlingarna mellan kommunen och föreningen har pågått under en tid nu och avtalet väntas bli klart inom en snar framtid. Planen är att öppna ett bokcafé, packa upp de över 4000 böckerna igen och låna ut dem till byborna.

– Som det ser ut idag kommer vi inte få någon bibliotekarie utan det får vi lösa på egen hand genom att man skriver upp och bockar av, men vi jobbar vidare säger Britt-Marie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biblioteksupproret i Ramsberg

Mer i ämnet