I Högfors drog de igång grannsamverkan efter en rad inbrott. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Grannsamverkan förebygger var femte vardagsbrott

Publicerad

Grannsamverkan kan minska en rad av de så kallade vardagsbrotten. I kommunerna Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg har antalet områden med just grannsamverkan vuxit rejält.

Det senaste året har antalet områden som valt att ha grannsamverkan gått från runt tio till 50 i Nora, Lindesberg och Ljusnarsbergs kommuner.

SVT Play: Se inslaget om grannsamverkan

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten
Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet. Foto: SVT

Och grannsamverkan har effekt. Det menar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som hänvisar till flera studier på området.

– Den största internationella studien visar att grannsamverkan minskar vardagsbrottsligheten med ungefär en femtedel. Sedan har vi exempel i Sverige där man prövat grannsamverkan i flerfamiljshus och där det tagit bort en tredjedel av brotten, säger Erika Sallander, utredare på BRÅ.

Boende: ”En trygghet”

I Högfors norr om Kopparberg drog de igång grannsamverkan efter att det varit flera inbrott. Och att de nu håller lite extra koll på varandras hus är en trygghet, menar flera som SVT Nyheter Örebro talat med.

– Det har lugnat ner sig det sista året. I och med att skyltarna sitter här tänker de väl till en gång extra, säger Kevin Johansson som är med i grannsamverkan. 

Rapporterar till polisen

Ett av kraven för att kunna starta upp grannsamverkan är att polisen ska ha en tydlig roll i samverkansarbetet. Det handlar det om att rapportera till polisen om det är något misstänksamt i området

– Det är inte så att vi försöker ta lagen i egna händer utan vi har ju poliser som ska sköta om den delen, säger Stig Fjelling, ordförande för Högfors Mossgruvan byalag. 

Grannsamverkan

  • Det finns omkring 9 400 grannsamverkansföreningar i Sverige. Närmare 300.000 hushåll är med i grannsamverkan. Det är cirka 8 procent av landets hushåll.
  • Det finns studier som visar att grannsamverkan i ett område minskar risken för stölder, inbrott och skadegörelse i närområdet.
  • Regeringen satsar på ett nytt brottsförebyggande program och en av de metoder som ska rekommenderas är grannsamverkan.
  • Grannsamverkan är lika vanligt i storstäderna som på landsbygden, men det varierar kraftigt mellan olika delar av Sverige.
  • Det är vanligare med grannsamverkan bland dem som bor i villa och radhus, men grannsamverkan i hyresrätter har blivit betydligt vanligare, och det finns studier som visar att det ger en ännu större effekt där. Brottsligheten vad gäller skadegörelse, stölder och inbrott har minskat med så mycket som en tredjedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet