Efter kommunens strul – tvingas sluta redan efter första skolveckan

Uppdaterad
Publicerad

Trots reglerna tog det två månader för barnen på asylboendet utanför Hjortkvarn att hamna bakom skolbänken. SVT Nyheter Örebro träffade Moustafa Amin under hans efterlängtade första skolvecka i Hallsberg, som också blev hans sista.

– Vi hade lektion i NO, matte och språk. Skolan är jättebra och klassen är ännu bättre, berättar Moustafa.

Hans enda invändning till att intervjuas under skoldagen är att han missar en del av lektionen. Att få gå i svensk skola är verkligen viktigt för Moustafa, för att lära sig språket och komma in i samhället.

Asylsökande skolbarn

Kommunen skyller på migrationsverket

Som förvaltningschefen Fredrik Norvall tidigare sagt, hävdar även bildningsnämndens ordförande i Hallsberg att den försenade skolstarten handlar om att man inte fått de uppgifter man behöver från migrationsverket.

– Det har naturligtvis inte flutit friktionsfritt med tanke på att vi har fått ganska dåliga uppgifter på det och att det ligger som det ligger, säger Siw Lunander, ordförande i bildningsnämnden som är ansvarig politiker.

Skolinspektionen: kommunen borde ha ansträngt sig

De uppgifter bildningsnämnden fick av Migrationsverket var barnens namn, födelsedata och adress. Den rutinmässiga kartläggningen av barnens kunskapsnivå ingick inte, men finns hos den kommun där de tidigare varit bosatta.

Åsa Kildén är utredare på Skolinspektionen och vill inte uttala sig om Hallsbergs kommun specifikt, men menar att de nya kommunerna dit barn kommer borde anstränga sig för att få tag i kartläggningen.

”Barnen måste få börja omgående”

– Om nu inte kartläggningen kommer skolan till godo, då är det ju fortfarande den kommun där eleverna befinner sig nu som ska ta reda på vad det är eleverna kan. De asylsökande barnen måste få börja i skolan omgående, sedan får man försöka ta reda på var kartläggningarna finns någonstans, säger Åsa Kildén.

Inte skolplikt – men mänsklig rättighet

Asylsökande barn har inte skolplikt i Sverige men de har samma rätt att gå i skolan som alla andra barn.

Det är en mänsklig rättighet att gå i skolan och enligt lagen ska de få börja skolan inom en månad och det ska inte behöva bli något uppehåll i undervisningen även om de flyttar runt.

– Tänk att du flyttar med dina barn från exempelvis Göteborg till Örebro. Då väntar du dig inte att det ska tid innan dina barn ska få börja i skolan för att man väntar på att få betyg och omdömen från Göteborg. Utan du väntar dig ju att de ska får börja omgående, och det är precis samma sak för asylsökande barn, säger Åsa Kildén.

”Kan inte bara stoppa in dem någonstans”

På Hallsbergs kommun ser man inte att de hade kunnat göra något annorlunda i den här situationen. Möjligen borde de ha åkt ut till asylboendet och träffat familjerna tidigare, istället för att vänta sex veckor som det blev nu, menar man dock.

Men hade de asylsökande barnen fått börja på Folkasboskolan tidigare, tror bildningsnämndens ordförande Siw Lunander att det inte hade varit bra.

– Jag tycker att det är viktigt med kvalitet. Att inte bara stoppa in dem någonstans utan att det finns lärare som kan deras språk, så att de kan få studiehandledning och så vidare. Jag tror inte bara att vara i skolan är det viktiga – utan att de kan undervisas, säger Siw Lunander.

Dags att flytta

För Moustafa Amin blev konsekvensen att han bara en vecka efter sin första skoldag måste flytta, och börja i en ny skola. Moustafa och hans familj har fått uppehållstillstånd i Sverige och har nu fått en kommunplacering i Huddinge dit de i dag flyttar.

– Det jag lär mig av språket här har jag nytta av i Stockholm. Jag är glad för folk säger att skolan där är utmärkt, säger Moustafa Amin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande skolbarn

Mer i ämnet