Foto: Privat/Ulrika Eriksson

Han forskar om gifternas miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de miljöskadliga ämnena finns över hela jordklotet är kunskapen om dem liten. Nu ska Thanh Wang ta reda på mer om hur gruppen Perfluorerade alkylsyror, PFAS, beter sig i naturen.

Thanh Wang är forskare i kemi vid Örebro Universitet. Han hoppas att snart kunna tala om mer om hur de miljöskadliga ämnen som ingår i gruppen PFAS påverkar ekosystem.

Thanh Wang studerar bland annat perfluoroktansulfonat, det ämne som förkortas PFOS och som nyligen hittats i höga halter vid Kvarntorps industriområde i Kumla kommun.

Begränsad kunskap

– Just nu vet man inte så mycket om hur de här ämnena beter sig när det väl kommit ut i naturen. Den forskning som finns hittills handlar ofta om experiment som gjorts i en labbmiljö, säger han.

Trots att det saknas kunskap så har de här ämnena använts flitigt, bland annat i flamskyddsmedel, och finns idag spridda över hela världen.

– Spridningen går väldigt snabbt, vilket skrämmer oss. Man har till och med hittat PFOS i prover från Nordpolen, säger Thanh Wang.

Samarbete mellan universitet

Thanh Wang och hans kollegor har fått tre miljoner kronor från forskningsrådet Formas för att inleda sitt projekt. Just nu pågår processen att hitta en doktorand som ska jobba med Thanh Wang och ytterligare en forskare, som deltar i projektet från Umeå Universitet.

– Vi ska mäta gifthalter i sediment och insekter, både i vatten och från strandkanten vid några provplatser i Örebro, förklarar Thanh Wang.

Kan leda till cancer

I tidigare studier där försöksdjur har exponerats för de här ämnena har man sett att de fått leverskador och nedsatt reproduktionsförmåga. PFAS och PFOS kan också vara cancerframkallande.

– Men det är stor skillnad på hur ett ämne påverkar på individnivå och hur det fungerar i ett ekosystem och vi måste ta reda på mer om hur PFAS samverkar med andra ämnen och med naturen för att verkligen veta vad de kan leda till, säger Thanh Wang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.