Än finns inget dokumenterat fall av CWD i Sverige. Foto: Tore Meek/TT

Grimsö forskar på dödlig viltsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Hjortdjurens motsvarighet till galna ko-sjukan har dykt upp i Norge. Nu ska forskare vid Grimsö forskningsstation titta närmare på sjukdomen.

Förra året upptäcktes fyra fall av sjukdomen Cronic Wasting Disease, CWD, bland vildren och älg i Norge. Sjukdomen är inte ny utan har varit känd hos hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.

– Den är lite som galna ko-sjukan. Det är ett protein som sätter sig på hjärnan. Djuren blir galna, avmagrar och dör, men sjukdomsförloppet är långsamt, säger Henrik Andrén, professor vid Grimsö forskningsstation.

Läs mer: Fruktad djursjukdom kartläggs i Sverige

Än så länge finns inga dokumenterade fall i Sverige, men för att ta reda på hur sjukdomen skulle slå här har Henrik Andrén och hans kollegor fått i uppdrag av Naturvårdsverket att göra en kunskapsöversikt.

– Det finns en massa amerikanska studier om sjukdomen. Det vi ska göra är att läsa på för att hitta likheter och skillnader på våra djur och förhållanden för att se vad som går att överföra på Sverige, säger han.

Kan påverka renskötseln

Till skillnad från galna ko-sjukan finns inga dokumenterade fall om att sjukdomen skulle ha överförts till människor, men för att vara på den säkra sidan har den amerikanska viltvårdsförvaltningen gått ut med att kött från sjuka djur ska kasseras.

 – Även om den inte drabbar människor skulle sjukdomen kunna påverka både älgjakt och renskötsel. CWD har en otrolig överlevnadskraft och vi vill se om det finns några åtgärder som kan hindra spridningen, säger Henrik Andrén.

Kunskapsöversikten ska lämnas över till Naturvårdsverket i december.

Fakta

  • Chronic Wasting Disease CWD är en sjukdom som varit känd hos hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. Sjukdomen finns idag i 20 delstater i USA.
  • CWD kännetecknas av förändringar i hjärnan som leder till neurologiska symtom, avmagring och död.
  • Smittan överförs genom direktkontakt mellan djur eller att friska djur kommer i kontakt med smittämnet i miljön.
  • Inkubationstiden är lång, troligen runt två år, och djur som drabbas är ofta i 3-5-årsåldern.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.