Foto: Polisen / SVT

Han letar svaren i askan

Publicerad

När ingen vet varför en brand har startat får kriminaltekniker Christer Olsson och hans kollegor rycka in. Här förklarar han hur polisen arbetar på en brandplats.

”Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning på platsen.” Den meningen syns ofta i reportage om bränder. Nu senast i samband med villabranden i Kumla, och branden i hyreshuset i Varberga.

Christer Olsson i Örebro är forensiker eller kriminaltekniker och är en av dem som ofta undersöker brandplatser i länet.

– Det man tittar efter när man misstänker att en brand blivit anlagd är brännbara vätskor, säger han.

Läs mer: Många Örebrobränder på kort tid

Till det finns specialhjälp i form av brandhundar som är tränade i att spåra upp flera olika ämnen.

– Nytt är också att man har börjat prova att använda UV-ljus för att hitta spår efter brandfarliga vätskor. Det presenterades vid den senaste nordiska brandkonferensen.

Samlar ledtrådar

Att veta var branden började är ännu en ledtråd i jakten på en orsak.

– Vi kallar det för en brandbildstolkning, förklarar Christer. Är man inne i en fastighet kan man titta på kolningsdjup: Har det brunnit mycket på en speciell plats? Är det till och med renbränt?

Läs mer: Det kan handla om en seriepyroman

Utifrån de olika ledtrådarna försöker kriminalteknikerna sedan att hitta en brandorsak.

– Men vi jobbar faktiskt lika mycket med att hitta alternativa orsaker eller alternativa anstiftare som det kallas. Det gäller att inte låsa fast sig vid bara en tanke. Vi ska ju göra en objektiv undersökning.

Aska, el, sterainljus eller matlagning. Det finns många orsaker som ska gås igenom innan man drar en slutsats.

Majoriteten utreds som anlagda

Vissa bränder är mer utmanande än andra att utreda.

– Det svåraste är ju om man har använt en brand som ett sätt att skyla ett annat brott. Då kan det vara svårt, säger Christer Olsson. Då kan förövaren till exempel ha varit noga med att lämna så lite fingeravtryck som möjligt.

Läs mer: Flera bilbränder i Örebro

En majoritet av alla bränder utreds till en början som anlagda men långt ifrån alla är det. Men det finns en sorts bränder som ofta startar för att någon velat det.

– Bilbränder, konstaterar Christer Olsson. Där är det nästan alltid någon som har tänt på vare sig det handlar om skadegörelse eller försäkringsbedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.