Foto: SVT

”Han var mannen i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

23 personer från Örebro och Västmanlands län förlorade sina liv i flodvågskatastrofen för snart tio år sedan. En händelse som förändrade livet för Karlskogabon Maria Ekman.

Det var strålande väder på Khao Lak annandag jul 2004. Maria och yngste sonen Olle klev upp tidigt och lämnade storebror Robin och pappa Jan-Åke, eller Nocke som han kallades, för en utflykt inåt land.

– Vi besökte ett tempel när guiden plötsligt sa att vi måste åka därifrån. Jag frågade varför, och då sa hon att det slagit in en våg, säger Maria Ekman.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Robin och Nocke såg vågen från hotellet och flydde ut i djungeln på baksidan där de klamrade sig fast vid en palm. Strömmen gjorde att kläderna slets av och Nocke skrek till Robin att han måste hålla i sig.

– Sedan kom den andra vågen och vattnet steg, och då märkte jag tillslut hur Nocke försvann. Jag hängde kvar en stund till, men så orkade jag inte längre, säger Robin Bergius.

”Det här är inte bra”

Robin tumlade runt i vattnet och fick hela tiden parera för skräp och bilar som samlades runt träd. Men så småningom lyckades han och en jämnårig kille ta sig till en kulle i närheten.

– Vi togs till en skola som gjorts om till ett provisoriskt sjukhus och det första vi såg var tio döda som låg i en hög. Då förstod vi att det här är inte bra, säger Robin Bergius.

På kvällen kunde Robin återförenas med sin mamma och lillebror, men fortfarande fanns inget spår av Nocke. I flera dagar sökte Maria igenom varenda sal på sjukhuset för att hitta honom, men först den 2 mars fick de beskedet att hans kropp hade identifierats.

– När vi fick beskedet kändes det på ett sätt skönt för då behövde vi inte gå och undra längre, för hur det än var så tyckte jag mig se honom hela tiden, säger Maria Ekman.

”Thailand var paradiset”

Maria har hanterat sorgen genom att prata och föreläsa. Hon har träffat kärleken igen, och under fyra säsonger har hon också återvänt till Thailand för att hjälpa andra par att få det strandbröllop hon och Nocke aldrig fick.

– Och många frågar mig hur jag kan åka tillbaka till Thailand som tog Nocke från mig, men jag har valt att inte tänka så. Han och jag tyckte verkligen att Thailand var paradiset, säger Maria Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Mer i ämnet