Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många cyklister gör att fler cykelbanor behövs. I videoklippet ovan får du veta om några ställen där cykelbanor byggs just nu. Foto: SVT

Här byggs nya cykelbanor i Örebro: ”Vi kan göra mycket mer för cyklisterna”

Publicerad

Det har byggts och det byggs fortfarande mycket i Örebro. Trafikstockningarna blir vardag när nya stråk för snabbussarna byggs, men lite i skymundan så byggs det också nya cykelbanor.

Örebro har ett rykte om sig att vara en cykelstad. De senaste årens ombyggnader i staden kan dock ge intrycket av att det mesta handlar om bussar.

Rudbecksgatan, från Behrn arena till Tybble har byggts om för snabbussar, Rudbecksgatan inne i stadskärnan har byggts om och nu är det dags för Östra Bangatan.

Mindre yta för biltrafiken

I samma veva passar man dock på att lägga till en cykelbana i gatubilden.

– Det blir lite mindre yta för biltrafiken och så ger vi lite yta till gång och cykel, berättar trafikplaneraren Ingela Berndt på Örebro kommun.

På andra ställen i staden handlar det både om att bygga nytt och att bygga om befintliga cykelbanor. En efterlängtad sträcka är exempelvis Västra Nobelgatan mellan Gustavsgatan och Hertig Karls allé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.