Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är glad”, säger författaren Ferida Agusi, som läste en dikt när flaggan hissades på måndagen. Hör henne berätta vilken betydelse nationaldagen har. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Här firas romernas nationaldag i Hallsberg

Publicerad

I Hallsberg hissades under onsdagen den romska flaggan för att uppmärksamma romernas nationaldag.

– Vi vill att människor som identifierar sig som romer ska känna sig trygga i det svenska samhället, säger Maria Costyson, projektledare på Hallsbergs kommun.

För att arbeta med romsk inkludering har Hallsbergs kommun fått statsbidrag under 2023-2025. Bland annat anordnas träffar varannan onsdag där människor med romsk bakgrund bjuds in för samtal. Det bor mellan 300–400 romer i kommunen i dag.

– Vi har också individuella möten med människor som behöver hjälp. Det kan handla om hjälp att söka jobb, läsa brev från myndigheter och sådana saker, säger Maria Costyson, som är projektledare för romsk inkludering på Hallsbergs kommun.

Kommunanställda ska lära sig mer om romska kulturen

Kommunen vill också höja kunskapen, och kommer låta alla kommunanställda få lära sig mer om den romska kulturen, bland annat genom en föreläsningsdag.

– Personalen ska få en större förståelse och kunskap om kulturen och historien. Så man tar med sig ett tryggt bemötande, säger Maria Costyson.

Att få den romska flaggan upphissad betyder mycket för Ferida Agusi, romsk författare som bor i Hallsberg. Hör mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.