Sömnbesvär vanligt i Örebro. Arkivbild Foto: tt

Här har flest besvär med sömnen

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av Sveriges befolkning uppger att de har besvär med sömnen. Allra störst besvär verkar invånare i Örebro län ha.

Att vakna efter en god natts sömn är skönt. Men inte alla sover lika gott nätterna igenom. Enligt statistik från Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, uppger en tredjedel av befolkningen att de har sömnbesvär.

– För de flesta fungerar livet ganska bra trots sömnstörning, men för några procent är det ett delsymtom på depression, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin på Karolinska institutet till Nyhetsbyrån Siren.

Kvinnor högre andel

Sömnsvårigheterna är ganska jämnt spridda över landet. Men Örebro län toppar listan. Här har 36 procent sömnbesvär. Bland kvinnorna är andelen 42 procent och bland männen en något lägre andel, 30 procent, enligt statistiken.

– Det finns två förklaringar till det. Biologiska och sociala skillnader. Men det är ännu inte klargjort vilken av förklaringarna som väger tyngst, säger Sven Bremberg.

Fakta om statistiken

Statistiken bygger på svar från Nationella folkhälsoenkäten.

Varje år består det nationella urvalet av 20 000 personer i åldrarna 16-84 år.

Totalt skickades enkäten till 33 000 personer. Svarsfrekvensen var 47 procent av de tillfrågade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.