På Hjälmaren hör ingen ditt nödrop

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar båtsäsongen igång igen, men det finns fortfarande inget tillförlitligt sätt att göra nödanrop på Hjälmaren. Tvärtom har det blivit sämre för vid årsskiftet försvann ännu en kommunikationskanal.

Hamnar du i sjönöd på Hjälmaren kan du få svårt att få hjälp. Där finns nämligen ingen som avlyssnar den internationella nödkanal 16 på VHF-radion.

– Jag har i flera år uppmärksammat det här, ställt frågor och motionerat i riksdagen, och fått svaret att man inte vill ta ett statligt ansvar, säger Lars-Axel Nordell (KD), riksdagsledamot från Örebro.

Om staten tar över ansvaret för Hjälmaren kommer kanal 16 att börja avlyssnas, precis som på de andra stora sjöarna – Vänern, Vättern och Mälaren.

Formulerar skrivelse

Men ännu har ingenting hänt. Istället har kanal 81, som en civil kustradiostation avlyssnat, även den försvunnit. Nu formulerar Hjälmarens båtförbund en skrivelse till berörda myndigheter för att väcka frågan.

– Man ska inte negligera möjligheten att göra ett larmanrop på kanal 16. Det har båtfolk lärt sig, och nu har även den halva livlinan tagits bort, säger Thomas Källman från förbundet.

Svajig mobiltäckning

Nu kan man som båtägaren endast förlita sig på mobilen, men täckningen på Hjälmaren är svajig vittnar både båtförbundet och yrkesfiskare om.

– Vi är ombedda av myndigheterna att använda mobiltelefon och ringa 112, och det räcker inte alltid till, säger Thomas Källman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.