Här kan alla äta skolmaten

Publicerad

Nu kan alla elever på Tullängsgymnasiet i Örebro äta från samma lunchbuffé – oavsett allergier eller religion.

Sedan en tid tillbaka står alla tusen elever i samma matkö, även de med specialkost. För nu kan man läsa sig till vad lunchbuffén innehåller, men så har det inte alltid varit

– Förr bestämde vi att det är den här rätten du får äta som är gluten och laktosintolerant. Alla fick hämta sin mat i ett värmeskåp, säger restaurangchefen Lena Sjöqvist.

Alexander är en av eleverna som behöver specialkost och han tycker det är trevligare att äta lunch nu när alla kan hämta sin mat på ett och samma ställe.

– Tidigare var det en enskild kö och det var ju jobbigt när man fick fråga en mattant – är det laktosfritt eller inte? Nu ser man det på skyltarna och det är perfekt, säger Alexander Abraham.

Nu äter eleverna både mer varierat och nyttigare, och restaurangchefen är nöjd.

– Alla får ta del av samma servering. Man går förbi hela salladsbordet och plockar med sig massor av sallad, säger Lena Sjöqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.