Foto: TT

Här är länets bästa skolkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga rapporten från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som jämför grundskoleelevernas resultat presenterades på tisdagen. Flera av Örebro läns kommuner tillhör botten.

Den årliga rapporten från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som jämför grundskoleelevernas resultat presenterades på tisdagen.

Genom att väga samman flera viktiga resultat från skolan har landets kommuner rankats från bästa kommun på plats 1 till sämsta på plats 290.

Bäst i Örebro län är Nora som hamnar på plats 119 av landets 290 kommuner. Flera av kommunerna i länet återfinns i botten av rankingen där Ljusnarsberg ligger sämst till på plats 287 av 290.

Rapporten visar på fler positiva trender som helhet i landet:

  • Andelen elever som blev behöriga till gymnasiet ökade med 0,1 procentenheter till 87,6 procent. Därmed har en negativ trend brutits.
  • Trots att en ny betygsskala införts (med bokstavsbetygen A-F) har meritvärdet för eleverna ökat något. Det normala när ett nytt betygssystem införs är annars att meritvärdena sänks något.
  • Pojkarna höjde sitt genomsnittliga meritvärde med 3,0 poäng till 202,4 poäng medan flickornas meritvärde ökade med 0,5 poäng till 224,3poäng. Det är den största förbättringen för pojkar sedan det mål- och kunskapsrelaterade systemet infördes under 1990-talet.

Bästa skolkommunen i Örebro län

De indikatorer som ingår i det sammanvägda resultatet är:

  • Andel elever som nått målen i alla ämnen.
  • Genomsnittligt meritvärde.
  • Andel behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram.
  • Andel elever som nått minst E på ämnesproven i årskurs 9.

Örebro län

Nora: plats 119 av 290

Örebro: 171

Hällefors: 186

Karlskoga: 201

Laxå: 216

Kumla: 221

Lekeberg: 245

Degerfors: 271

Askersund: 273

Lindesberg: 279

Hallsberg: 280

Ljusnarsberg: 287

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.