Myndigheten Sveriges geologiska undersökning har börjat arbetet med att ska sänka vattennivån i sjön Tisaren. Foto: SVT

Här sänks sjön med en halv meter

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning håller just nu på att sänka vattennivån i sjön Tisaren utanför Hallsberg. Totalt ska vattennivån sänkas med en halvmeter, något som kommer att påverka de som bor vid och besöker sjön.

– Det påverkar de som bor i närområdet som har bryggor och de som tillbringar tid ute på sjön sommartid om man är ute i båt. Därför har vi gått ut med information till så många som möjligt, säger Helena Andersson som jobbar på SGU.

Strax före jul öppnades dammluckorna som reglerar nivån i Tisaren. Sjön ska sänkas med en halv meter för att förbättra saneringsmöjligheterna på den gamla impregneringen i Åsbro.

– Det är ett låglänt område som ligger nära sjön och det är ett svårhanterligt material i marken. Det finns risk att sprida föroreningarna mer då, säger Helena Andersson.

Kan påverka sommarbesökarna

Impregneringen öppnade 1905 och användes först till att preparera järnvägsslipers och senare även telefon- och elstolpar för att stå emot väta. Det cancerframkallande ämnet kreosot och även arsenik användes. Två ämnen som är skadliga både för människan och miljön.

Genom att sänka grundvattennivån kommer marken bli mer lätthanterlig.

Vilka reaktioner har ni fått hittills?

– Det har varit blandade reaktioner. Man har förståelse för varför vi gör det men folk är oroade över hur det kommer att bli här i sommar, säger Helena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.