Foto: Jakob Eriksson/SVT

Här skapas musik med kroppen som instrument

Publicerad

Den brasilianska gruppen Batucadeiros kommer under veckan att hålla workshops i bodypercussion med alla grundskoleelever i Askersunds kommun. Syftet är att stärka den egna självkänslan och förbättra koordinationen och kroppsuppfattningen.

Bodypercussion innebär att man använder den egna kroppen som instrument och musiken improviseras fram i grupp med till exempel handklapp, stampningar, munljud och fingerknäppningar.  

– Du, jag och alla andra kan göra musik. Man är själv instrumentet och skapar och förbättrar musiken i gruppen, säger Jeselle Luesa, medlem i Batucadeiros.

Började i fattiga områden

Gruppen bildades genom det musiksociala projektet Instituto Batucar i en förort till Brasiliens huvudstad Brasilia. Syftet var att ge ungdomar i fattiga områden en chans att börja spela musik, men då man saknade kapital föddes idén om bodypercussion.  

– Idén föddes ur brist på pengar och brist på instrument, säger Ricardo Amorim som tillsammans med sin fru Patricia grundade Instituto Batucar.

”Man lär varandra”

Metoden att använda den egna kroppen som instrument har sedan spritt sig och Batucadeiros har fått stipendier från bland annat Unicef för sitt arbete med att via musik förbättra livskvalitéen för barn och ungdomar.

– Utmärkande för konceptet är att man lär varandra. Jag kan en sak och den lär jag dig. Du kan en sak och den lär du mig. Det är ett kollektivt lärande, man har inga direkta ledare eller lärare utan alla är tillsammans och lär varandra, säger Ricardo Amorim.

– Det är som en stor lek där inget är fel. Barnen brukar känna sig välkomna och  får ta plats, de behöver inte prestera. Det är en stor lek där man får finnas och vara, säger Patricia Amorim.

Gemenskap och integration

Tanken med initiativet från Askersunds kommuns sida är även att kunna använda metoden för att främja gemenskap och integration

– Vi satsar på kultur och integration ihop och hur vi ska kunna få barn att vara med utan att ha ett språk, man ska kunna vara med och integrera direkt.

”Låter fint och fränt”

Det är jätteroligt att vi kan göra något tillsammans utan att behöva prata. Man kan haka på med en gång, säger Paula Eriksson, lärare och samordnare för skapande skola i Askersunds kommun.

Charlize Tibom var ett av barnen som deltog i workshopen på Åsbro skola.

– Det var väldigt kul och intressant, man får göra som man vill och det låter väldigt fint och fränt.

Veckan kommer att avslutas med att gruppen på fredag ger en interaktiv föreställning för alla kommunens elever i Sjöängens stora salong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.