Foto: SVT

Här spelas världens längsta blues-jam

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett världsrekordförsök på musikhögskolan i Örebro, där studerande tar sig an världens längsta blues-jam.

Idén till världsrekordet väcktes ifjol när studenterna gjorde en liknande session i 24 timmar.

– Folk tyckte att det var roligt och till det här året tänkte vi att vi gör det på riktigt och försöker slå någon form av rekord. Nu har vi satt ribban på 60 timmar, säger Daniel Jarl som studerar musik vid Örebro universitet.

Det är ett 30-tal musikanter som spelar i skift och hela jammet dokumenteras på en ljudfil för att rekordet ska godkännas i Guiness rekordbok.

– Det kan vara lite enformigt. Vi spelar bara 12-taktsblues och det är inom en viss harmonisk ram. Man kan inte göra hur mycket utsvävningar som helst, men man får spela i vilka tempon och tonarter man vill, säger Daniel Jarl.

De första tonerna togs vid 8-tiden på tisdagen och de lägger av i samband med musikhögskolans årliga kulturfestival vid 20-tiden på torsdag.

Hur jobbigt är det att spela sax i två timmar i sträck?

– Det känns i munnen kan man säga. Till slut börjar det vibrera i läpparna när man blir riktigt trött. Som ett styrkepass ungefär, men det ska nog gå bra, säger Simon Källström på sax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.