Eleverna kommer från Askersund, Hallsberg, Kumla och Örebro. Foto: Monika Bruhn/SVT

Stråkelever tar sig an Landet runt-melodin

Uppdaterad
Publicerad

– Det får gå på inspiration! Så säger stråkläraren Ingmarie Andersson när 90 barn och unga tar sig an Landet runt-melodin.

Treåriga Mika Bergström har spelat två fiollektioner. Foto: Monika Bruhn/SVT

Det är 15 året i rad som fiol- och celloelever från Musik- och Kulturskolorna i Askersund, Hallsberg, Kumla och Örebro samlas för att spela tillsammans. I år håller de till i Kumla där de 88 eleverna, från tre till 15 år, tränar och bjuder på konsert.

– Vi vill ge barnen en upplevelse av hur det är att spela så många tillsammans. Det är roligt att spela ihop och kanske kan man få några nya vänner, säger stråkläraren Ingmarie Andersson.

Ingmarie Andersson och Ingela Rosengren Krantz är stråklärare i Kumla. Foto: Monika Bruhn/SVT

Flera av melodierna som spelas är skrivna av stråklärare i länet, men det finns också en och annan som är mer bekant för allmänheten. Bland dem melodin från SVT-programmet Landet runt.

– Den har vi inte övat, men vi tänker att de äldre får spela melodin och att de yngre får ta stämmorna. Det får gå på inspiration, säger Ingmarie Andersson och skrattar.

Vad tror ni om era möjligheter att komma med i programmet?

– Jag har mejlat dem, men jag vet inte. Det vore alldeles underbart om vi gjorde det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.