Besökare till Öby kulle rekommenderas att ha rejäla skor och hålla ett visst avstånd till de yrvakna ormarna. Foto: Peter Comstedt / SVT

Skräckblandad förtjustning när vårtecknen slingrar sig fram

Uppdaterad
Publicerad

Värme och solsken – precis så vill ormarna på Öby kulle ha det för att de ska våga sig ut. För besökarna rekommenderas rejäla skor och behörigt avstånd.

Tranor, svanar och blåsippor i all ära men det finns ett lika säkert som ruskigt vårtecken som många gärna vill se som bor i Örebrotrakten. Ibland till skräckblandad förtjusning.

Till naturreservatet Öby kulle kommer nämligen den modige för att se ormarna slingra fram ur sin vinterdvala.

Det är inget större slinger bland buskar och stenar – ännu. Men ett tiotal huggormar och snokar hade ändå vågat sig fram i solen vid lunchtid på söndagen.

De beskådades av desto fler besökare, utrustade med rejäla skor och på behörigt avstånd.

Men det dröjer inte länge innan man kommer att kunna se de riktigt stora ihopslingrade högarna när 100-tals ormar som övervintrat i kullen vaknar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.