Få kvinnliga busschaufförer – det vill Hind ändra på

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av nya bussförare är stort. Men det är få kvinnor som söker sig till yrket. SVT Nyheter Örebro har träffat en kvinnlig bussförare som älskar sitt arbete och hoppas att fler kvinnor ska våga ta klivet in i branschen. ”Jag är så förtjust i stora fordon”, säger hon.

För två år sedan tog Hind klivet. Från arbetet som vårdbiträde, där hela åtta av tio i personalen är kvinnor, till att bli bussförare. Ett yrke där den stora majoriten istället är män.

– Det såg ganska fint och häftigt ut och jag ville prova, säger hon.

Brist på arbetskraft

Från vården till vägarna

Efter att ha arbetat inom vården i fyra år och sedan fått barn var det dags för Hind att komplettera sina skolbetyg. Hon upptäckte då bussförarutbildningen och ett redan etablerat intresse för stora fordon fick henne att söka utbildningen.

– Det var ett hopp jag hade, att nån gång ska jag köra det där stora fordonet. Bara bevisa att någon gång ska jag sitta där och köra, säger hon.

Trodde slöjan skulle bli ett problem

Trots att människor i hennes omgivning var kritiska till det nya yrkesvalet hoppade hon ändå på utbildningen.

– Folk sa: ”Du kommer inte klara av det, du bär slöja”. Jag visste att det kommer vara tufft men jag sa att jag ska bevisa att det går, och så gjorde jag det, säger Hind Ali.

Bara en av tio är kvinna

År 1958 började de första kvinnorna köra buss i Sverige. Ungefär samtidigt började även de första kvinnliga poliserna patrullera och de första kvinnliga prästerna predika i kyrkan.

När snart 60 år har gått är drygt hälften av prästerna och en tredjedel av poliserna i Sverige kvinnor, men inom bussföraryrket är det bara drygt en av tio som är kvinna.

– Det har ju rent historiskt varit tungt att köra buss, men mycket är ju av hävd och tradition. Samhället förändras men i viss mån går det lite långsamt, säger Tommy Silo platschef på Keolis i Odensbacken.

Förändring på gång

Men han tror samtidigt att utvecklingen är på väg att ändras.

– Det blir ju vanligare och vanligare, jag skulle tro att om några år har vi ännu fler kvinnor som kör än vad vi har i dag, säger han.

”Blev intresserade efter att ha sett mig”

Till kvinnor som är intresserade av att utbilda sig till bussförare har Hind ett enkelt tips: gör det!

 – När jag började fanns det inte så många kvinnliga bussförare men efter att jag gått ut utbildningen fick jag höra att många blivit intresserade efter att de sett mig, det är kul, säger Hind Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på arbetskraft

Mer i ämnet