Hjälper nyanlända kvinnor in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Hon flydde till Sverige från Jemen tillsammans med sin familj. Idag jobbar hon som kulturtolk och hjälper nyanlända kvinnor in i samhället.

Najla Refat hjälper arabiska kvinnor i Örebro län att ta sina första steg in i det svenska samhället. Hon är anställd av Region Örebro län, och när SVT Nyheter Örebro besöker henne så undervisar hon i svenska i ABF:s lokaler i Kopparberg.

– De lär sig bokstäver, veckodagar, nummer och årstider. Och även hur man exempelvis frågar vad klockan är och hur mycket något kostar. Men man måste försöka integrera sig på olika sätt, inte bara genom att lära sig svenska på ett sätt som passar en. Det kommer inte att fungera. De behöver förstå hur samhället ser ut, säger Najla Refat.

#Härborjag – Ljusnarsberg

Kom själv som flykting

Hon hjälper även kvinnor med viktiga vardagsfrågor kring sjukvård, framförallt inom mödravården. Najla Refat kom själv som flykting till Sverige från Jemen för tre år sedan, så hon vet vilka utmaningar man kan möta som kvinna när man kommer till ett nytt och främmande land.

– Jag var gravid när jag kom till Sverige. Och det var jättesvårt när jag exempelvis skulle ringa vårdcentralen och telefonsvaren var på svenska och jag inte kunde språket. Vad ska man göra om man behöver hjälp? Så jag tror att det är jätteviktigt att det finns någon som pratar både arabiska och svenska som kan hjälpa de kvinnor som behöver hjälp, säger Najla Refat.

”Brukar ha stark relation till grannar”

Men samtidigt som hon undervisar arabiska kvinnor om det svenska samhället så finns det även mycket som svenskar kan lära sig från den arabiska kulturen. Exempelvis om den starka relationen som man har med grannar i arabiska länder.

– Vi brukar ha stark relation med grannar. Den kan nästan vara starkare än relationen till släktingar. Exempelvis om jag blir sjuk och jag är en ensamstående mamma. Då kommer min granne och hjälper mig med städning och lagar mat. Så det är bra att ha en arabisk granne. Så börja bygga en bra relation med dina arabiska grannar, och jag tror inte ni kommer att ångra er, säger Najla Refat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Ljusnarsberg

Mer i ämnet