Peter Nordqvist, generalsekreterare på Hjärtebarnsförbundet Foto: Hjärtebarnsförbundet

Hjärtebarnsförbundet: ”Riskfyllt att glesa ut kontrollerna”

Uppdaterad
Publicerad

Generalsekreteraren på Hjärtebarnsförbundet är kritisk mot att barnkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) glesar ut rutinkontrollerna för barnen med hjärtfel.

Rutinkontrollerna är viktiga och ska göras i tid menar Peter Nordqvist, generalsekreterare för patientorganisationen Hjärtebarnsförbundet. Han menar att inget annat sjukhus glesar ut rutinkontrollerna på samma strukturerade sätt som USÖ.

Varför är kontrollerna viktiga?

Hjärtebarnen

– De är viktiga för att se att det som har gjorts på hjärtat fungerar och att det följs upp. Det är fastslaget medicinskt att man behöver träffa de här barnen med fasta tidsintervaller.

Vad ser du för risker med att man från sjukhusets håll glesar ut de här kontrollerna för att det inte finns personal så det räcker?

– Jag tycker att det är en risk eftersom tiderna är framtagna av medicinska skäl. Jag ser en fara i att man på ett enskilt sjukhus bestämmer sig för att frångå de här reglerna utan att kommunicera det med de sjukhus där barnen har opererats.

Enligt, Andreas Ohlin, verksamhetschefen på barnkliniken, finns inga medicinska risker med att låta barn vänta eftersom de sjukaste barnen prioriteras av en hjärtspecialist. Ett resonemang som inte håller enligt Peter Nordqvist.

– Jag tycker att det är tveksamt, jag förstår att man behöver spara pengar och att man behöver hitta ny personal, men det får inte gå ut över de enskilda barnen för det finns en risk när man frångår protokollet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärtebarnen

Mer i ämnet