Foajén i Askersund där äggkastningen ska ha skett. Foto: Hannah Gustafsson/SVT

Högstadieelever i Askersund kastade ägg mot servicepersonal

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan öppnade Statens servicecenter ett efterlängtat kontor på Sjöängen i Askersund. Men nu är det stängt. Orsaken är att högstadieelever slängde ägg i närheten av personalen.

– Vi blev helt paffa. Jag har aldrig varit med något liknande tidigare, säger Raili Strömberg, kontorsområdeschef på Statens servicenter.

Flera incidenter

Servicekontoret i Askersund invigdes den 22 februari i år. Men så här i efterhand är placeringen kanske inte den bästa säger Raili Strömberg.

– Vi står rakt under en trapp i foajén på Sjöängen. Det har varit åtta, tio incidenter sedan vi öppnade. Det är skolungdomar som utsatt personalen för kränkningar. De står i trappen, ropar och har kastat saker. Händelsen i torsdag var droppen.

Jobbar på en lösning

På Askersunds kommun arbetar man nu för att hitta en lösning så att kontoret kan öppna igen.

– Det är en utmaning att ha en högstadieskola ihop med annan verksamhet. Vi kanske måste byta placering på servicekontoret, men min förhoppning är att det ska kunna öppna nästa vecka igen, säger Annika Restadh, avdelningschef för bibliotek, ungas fritid och kulturskola i Askersunds kommun.

Problem med skadegörelse

Askersunds kommun har sedan tidigare haft problem med bland annat skadegörelse på Sjöängen.

– Vi har tryggat miljön med en foajévärd. Men den personen kan inte vara överallt, säger Annika Restadh.

På grund av återkommande problem och skadegörelse tog kommunen strid för att få sätta upp kameror på Sjöängen, men de fick nej i Högsta förvaltningsdomstolen 2023.

I klippet nedanför kan du höra hur kommunen resonerade inför domstolsprövningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschefen Daniel Eriksson i Sjöängens lokaler efter skadegörelsen. Nu driver kommunen frågan om kameraövervakning vidare. Foto: Audun Braastad/TT, SVT

Det här är Statens servicekontor

  • Statens servicekontor är en statlig myndighet under Finansdepartementet. Bildades 2012.
  • På servicekontoren ges vägledning och service till privatpersoner och företagare i tjänster från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
  • Det finns drygt 140 servicekontor i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.