De äldre i Örebro är positiva till äldreomsorgen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Högt betyg till äldreomsorgen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en årlig undersökning får äldreomsorgen i Örebro ett gott betyg av brukarna inom kommunen. Över 80 procent är nöjda med den omsorg de får.

Äldreomsorgen i Örebro får ett gott betyg från de äldre i den årliga undersökningen ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen”. Enligt Socialstyrelsen är 89 procent nöjda med hemvården och 83 procent nöjda med sitt vård och omsorgsboende.

– Det här är ett kvitto på att det inte är så illa ställt inom äldreomsorgen som den allmänna debatten ger sken av, säger Per-Åke Sörman, centerpartistiskt kommunalråd.

– Jag tycker resultatet visar att vi faktiskt har en bra grund att stå på, även om det förstås finns sådant vi kan bli bättre på. Det gör det alltid. En sådan sak är äldres rätt att komma ut, det kommer vi att jobba särskilt med för att bli bättre på.

Bättre än genomsnittet

Enligt undersökningen ligger Örebro bättre till än riksgenomsnittet, bland annat när det gäller att beslut fattas efter de äldres behov. Det finns däremot problem med ekonomin.

– Vi har ekonomiska problem inom hemtjänsten, så är det. Men det här visar att det inte drabbar de som behöver oss. De som behöver hjälp får hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.