Elisabeth Svantesson (M). Foto: Scanpix

Elisabeth Svantesson ny minister

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Svantesson (M) blir ny arbetsmarknadsminister. Hon har tidigare varit med i församlingen Livets ord och arbetat för den abortkritiska organisationen ”Ja till livet”.

Fredrik Reinfeldt ombildar regeringen. Ny arbetsmarknadsminister blir örebroaren och riksdagsledamoten från Örebro län Elisabeth Svantesson (M). Hon har även varit kommunalråd i Örebro kommun.

Svantesson är född 1967, nationalekonom och har en tjänst på Örebro universitet. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006. Hennes licentiatavhandling handlade om nyanlända invandrares första år i Sverige. Hon har också tidigare varit ordförande för Moderaternas grupp som tagit fram partiets integrationspolitik.

Elisabeth Svantesson (M)

Hon är också ledare för den kristna riksdagsgruppen som samlar ledamöter från flera olika partier. Elisabeth Svantesson har tidigare varit informationssektreterare i den abortkritiska rörelsen ”Ja till livet” och har även varit aktiv inom Livets ord.

– Det här är något vi har pratat om. Det här kommer inte ha kopplingar till hennes ansvarsområde, säger Reinfeldt om sin nya ministers bakgrund inom Livets ord.

Svantesson ville inte svara tydligt på frågan om varför hon varit medlem i Livets ord eller varför hon valde att lämna församlingen.

– Det är en privat fråga, säger hon till TT.

Valpejl kan du läsa om hur hon står i andra olika politiska frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elisabeth Svantesson (M)

Mer i ämnet