Foto: SVT

Hon fick tillbaka stöldgodset – efter egen utredning

Uppdaterad
Publicerad

När polisen lade ned anmälan startade Annika Berggren en egen utredning. Ett år senare kunde familjen hämta hem de stulna motorcyklarna.

– Jag minns känslan av frustration när polisen sa att de inte kunde hjälpa till, säger Annika Berggren.

En mörk novembernatt för några år sedan hade familjen Berggren inbrott i garaget. Tjuvarna fick med sig tre crossmotorcyklar. Men polisen utredde aldrig händelsen. Istället startade Annika en egen utredning efter att hon hittat två av motorcyklarna på en litauisk annonssajt.

– Vi har efter fått många samtal från andra som också blivit drabbade som vill veta hur vi gjorde, säger Annika Berggren.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Fick ingen hjälp

Men trots att hon kontaktade polisen och visade var stöldgodset fanns så fick familjen ingen hjälp. Annika fick själv kontakta svenska ambassaden i Litauen och fick sen hjälp av en lokal polis.

– Polisen i Litauen var helt fantastisk. En okänd kvinna från Sverige ringer men de ställde upp och hjälpte till.

Inget att rekommendera

Efter att polisen i Litauen beslagtagit motorcyklarna fick familjen själva åka över för att hämta hem cyklarna. Även om hon är glad att de fick tillbaka stöldgodset är en egen utredning något hon inte rekommenderar.

– Det var inte värt jobbet. Vi fick tillbaka motorcyklarna men det var inte värt all den tid och energi som det tog, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet