Foto: TT/Åsa Karlström

Hon hjälper utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Karlström växte upp i en knarkarkvart och våldtogs som litet barn. Nu använder hon sin svåra uppväxt som bränsle för att hjälpa andra utsatta.

Åsa Karlström vet hur det är att växa upp under tuffa förhållanden. Hon växte upp i en knarkarkvart i Stockholm på 60-talet, där hon som litet barn blev sexuellt utnyttjad av främmande män.

­– Socialen kom och hämtade mig som femåring. När de kom satt jag på golvet och åt Oboypulver, säger Åsa Karlström.

Åsa fick en ny familj i Karlskoga, men när hon själv blev mamma kom minnena ikapp henne. Hon började då skriva låtar och sedan dess har hon vunnit Guldklaven, priset för årets bästa dansbandslåt, två gånger.

– Pennan har varit min livskamrat och att skriva har varit mitt syre. Musiken kom till mig. Det är som om den legat latent, säger hon.

Resa till Vimmerby

Nu använder hon sina kontakter i musikvärlden för att arrangera en välgörenhetsgala. På lördag är det dags för en tredje upplaga, den här gången på Nobelhallen, och på scenen finns bland annat Janne Åström.

– Det är fantastiska artister, så vi kan inte få en bättre musikfest. Jag hoppas på 1.200-1.500 besökare, säger Åsa Karlström.

Pengarna går till barn vars föräldrar har knaper ekonomi, och den 27 juni planeras en resa till Vimmerby.

– Jag har gått ut tufft och har redan bokat tre bussar, säger hon.

Ifjol arrangerade hon en liknande gala. Då kom 800 personer till Karlskoga kyrka och de insamlade pengarna gjorde att 100 barn kunde åka till Kolmården.

Årets vardagshjälte

Men Åsas engagemang för samhället utsatta sträcker sig betydligt längre än så. Bland annat köper hon mat till hemlösa och alkoholister, och nu är hon nominerad till årets vardagshjälte.

– Jag ser mig inte som en hjälte utan som en medmänniska, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.