Hon utsattes för könsstympning

Publicerad

Det finns över 130 miljoner könsstympade kvinnor i världen. En av dem besökte Örebro för att utbilda skolsköterskor och kuratorer så att de kan ge rätt stöd till utsatta.

– De hade inte förberett mig, så jag visste inte att det skulle göra ont. De hade bara sagt att jag skulle få presenter, att det skulle bli fest och att alla skulle respektera mig, säger Anissa Mohammed Hassan som är sakkunnig i ämnet på Länsstyrelsen i Östergötland.

Över 2 miljoner flickor könsstympas varje år i världen, och det sker oftast när flickan bara är några år gammal.

– Jag fick ingen bedövning. Det var våldsamt och de som höll i mig var mina släktingar. Min mamma var med och man tänker att hon skulle skyddat mig, men det gjorde hon inte. Hon trodde att det var bra för mig, säger Anissa Mohammed Hassan.

”Säkra kvinnans oskuld”

Klitoris, inre blygdläppar och yttre blygdläppar skärs bort i den värsta typen av stympning. Underlivet sys ihop och endast ett litet hål lämnas kvar – allt för att säkra kvinnans oskuld. Men sedan blir det tyst.

– Även om man har en storasyster som redan har genomgått det får barnen aldrig prata med varandra. Allt sitter inne i flickan, allting. Hon blev utsatt, men hon får inte prata om det.

”En frigörelseprocess”

Många av de utsatta lever i Sverige, och det är viktigt att tystnaden bryts.

– Det har ju med en frigörelseprocess att göra. Framförallt ligger det i ett likvärdighets- och jämlikhetsscenario, att man för upp kvinnans situation och roll och företräden på ett helt annat plan, säger Peter Strand, projektledare för Örebro kommuns projekt ”Jämställdhet och likvärdighet ger frihet”.

– Det är så långt ifrån jämställdhet och likvärdighet man kan komma att utsättas för det här, när man inte själv kan ta ställning och bestämma över sitt liv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.