Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En minskad älgstam i Örebro län gör att det finns områden i länet där höstens älgjakt kan komma att ställas in.Johan Stedt och Jakob Gustavsson från Svenska Jägarförbundet vill få till en överenskommelse mellan alla inblandade parter om att skjuta färre älgar för att bevara älgstammen. Foto: Fanny Hult/SVT

Älgbrist hotar delar av älgjakten i höst

Uppdaterad
Publicerad

Älgstammen i Örebro län minskar. I delar av länet är jägarna tveksamma till om det alls kommer att kunna bli någon älgjakt till hösten.

Medlemmarna i Jägarförbundet i Örebro är oroliga för älgstammen. När de gör jämförelser tillbaka i tiden har avskjutningen nära nog halverats sedan 2012.

De pekar på områden i länet där de anser det vara tveksamt om det alls går att ha någon älgjakt till hösten, i andra områden kommer det bara vara aktuellt med jakt på älgkalv.

– Älgstammen är snart så pass liten att det inte längre är meningsfullt att gå ut och jaga älg, säger Johan Stedt som är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet.

”Viktigt att vi förvaltar vår älgstam”

Enligt honom handlar det både om att avskjutningen av älg varit för stor i vissa områden, men också om att varg i området håller nere älgstammen.

– Med den vargstammen som finns i dag så blir det inget över till jägarna, säger Johan Stedt.

Men hur viktigt är det med älgjakt?

– Älgjakten har mycket långa traditioner. Sen är det väldigit viktigt att vi förvaltar vår älgstam och ser till att reglera den på lämpliga nivåer så det inte blir för mycket skogsskador och trafikolyckor, och det är ju vi människor som kan reglera stammen, säger han.

Så för att skydda älgstammen vill man från Svenska Jägarförbundet i länet se en minskad avskjutning och att svenska myndigheter accepterar högre mål för älgstammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.