Polisen i Örebro konfronteras med kriminella gäng. Foto: SVT

Hot mot polisen ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

När SVT:s program Agenda följde med polisen till Oxhagen var stämningen periodvis orolig. Nu ska polis och åklagare utreda om något brott kan bevisas med hjälp av det publicerade materialet.

I mitten på maj visade SVT:s program Agenda ett inslag från stadsdelen Oxhagen i Örebro. I reportaget följde ett tv-team med polisen under kvällstid och oroligheter i området dokumenterades.

Nu meddelar polisen att den ska undersöka om bland annat hot mot de tjänstgörande poliserna uttrycktes av personer i det inslag Agenda publicerade.

Oro i Oxhagen

– Vi fick en tankeställare själva när vi såg reportaget. Då vi hör glåpord och hot i tv-intervjuer måste vi skriva anmälningar som vi borde, säger Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergslagen.

Åklagare tar vid

Polisen har lämnat över ärendet till åklagare som ska ta ställning till en utredning av det inträffade.

Vad leder en anmälning till?

– Det behöver inte leda till något, men det är en markering. Många gånger faller det på att det inte går att bevisa vad som hänt.

”Kanske blivit avtrubbade”

Enligt Mats Nylén hör det inte till ovanligheterna att polisen struntar i att anmäla hot och våld riktade mot poliser själva.

– Vi har reagerat internt och insett att vi kanske blivit avtrubbade inför arbetsmiljön.

– Det är uppenbart så att tv-intervjun är ett bra exempel på att saker faktiskt händer riktade mot oss och att incidenterna inte anmäls som de borde, att vissa situationer kanske ses som normala trots att det rör sig om brott.

Mats Nylén ser det som viktigt att poliser anmäler brott de själva utsätts för när myndigheten uppmanar allmänheten att alltid anmäla brott.

– Även om det inte går att utreda är det viktigt att anmäla det som händer. Vi måste själva göra det vi uppmanar allmänheten att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Oxhagen

Mer i ämnet