Flaggan vajade på halv stång dagen efter olyckan på Åsbro kursgård. Foto: Anders Nord / SVT

Hovrätten friar för dödsolyckan i Åsbro

Uppdaterad
Publicerad

När åklagare Bengt Svensson överklagade domen i Örebro tingsrätt var det för att vd:n på Åsbro kursgård skulle fällas. Hovrätten gjorde precis tvärtom och friade dessutom en instruktör som tidigare dömts.

2014 omkom en 22-årig elev vid Åsbro kursgård i samband med en utbildning för elmontörer. Mannen föll från 20 meter från en stolpe vid en övning och en inhyrd instruktör dömdes senare i tingsrätten för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Däremot friades vd:n för Åsbro kursgård eftersom ansvaret vid tillfället var delegerat till en utbildningsansvarig.

Dödsolyckan på Åsbro kursgård

Frikänner samtliga inblandade

Åklagare Bengt Svensson överklagade domen till hovrätten i juli 2017 eftersom han menade att vd:n inte delegerat arbetsmiljöarbetet på ett riktigt sätt.

Men hovrätten går nu helt emot Bengt Svensson och frikänner inte bara vd:n utan också den instruktör som tidigare dömts. Dessutom slipper Åsbro kursgård att betala den företagsbot som tingsrätten dömt ut.

Inte skyldiga till arbetsmiljöplan

Istället menar hovrätten att instruktörerna vid kursgården tagit höjd för de kända risker som kunde förutses vid övningstillfället.

Att ha ambulerande instruktörer som varit nåbara och närvarande vid kritiska moment är fullt tillräckligt enligt hovrättens dom. Inte minst med tanke på att det handlade om elever som i stort sett var färdigutbildade.

Hovrätten finner sammanfattningsvis att det inte har förekommit sådana brister i arbetsmiljön på kursgården som innebär att någon eller flera personer vid kursgården ska anses ha gjort sig skyldiga till ett arbetsmiljöbrott som inneburit ett vållande till den 22-åriga elevens död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Åsbro kursgård

Mer i ämnet