Proppskåp och vattenmätare. Montage. Foto: SVT

Hyresvärd betalade inte – nu kan hyresgäster bli utan el

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsägare i Askersunds kommun har inte betalat sina räkningar sedan i maj 2016. Nu kommer hyresgästernas lägenhetshus därför bli utan både el och varmvatten – trots att de betalat sin hyra.

– Det här är allvarligt, säger Hyresrättsföreningen.

Den nionde februari skickade ett elbolag i Askersunds kommun ut ett meddelande till ett antal hyresgäster i kommunen. I brevet, som SVT tagit del av, förklarar elbolaget att man under en lång tid inte fått betalt från hyresvärden och att man därför kommer tvingas strypa elen till fastigheten.

– Hyresgästerna har gjort rätt hela tiden, de har betalat sina hyror i tid och tagit sitt ansvar. Fastighetsägare har istället konsekvent misskött sig och det riskerar nu slå hårt mot hyresgästerna, säger Lotta Zaine, ärendehandläggare Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Kan förlora både värme och varmvatten

Hyresgästföreningens jurister har tittat på ärendet och kunnat konstatera att fastighetsägaren under det senaste året varken betalat el-, sop- eller vattenräkningar och att denne har stora skulder.

Ärendet tas för tillfället upp rättsligt. Om parterna inte lyckas komma överens om hur situationen ska lösas kommer elen att stängas av den 28:e februari 2017. Detta skulle innebära att hyresgästerna förlorar varmvatten, uppvärmning och belysning i gemensamma utrymmen.

Begär akut tvångsförvaltning

– Nu går vårt arbete ut på att skydda hyresgästerna från konsekvenserna av fastighetsägarens misskötsel, säger hon.

Hyresgästföreningen har begärt att de börda fastigheterna ska genomgå en så kallad akut tvångsförvaltning.

Vad är en akut tvångsförvaltning?

En tvångsförvaltning innebär att man ber hyresnämnden utse en ny förvaltare för en eller flera fastigheter. En tvångsförvaltning sker endast om hyresnämnden bedömer att den nuvarande fastighetsägaren inte klarar av att förvalta sina fastigheter i enighet med godtagbar förvaltning.

Källa: Hyresrättsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.