Foto: SVT/ TT

Mobbad flicka vann i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års mobbning i skolan tvingades den 14-åriga flickan byta skola. Hon och hennes familj stämde Örebro kommun för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen. Nu vinner flickan i rätten och kommunen måste betala skadestånd.

Flickan vann målet i Örebro tingsrätt och nu blir Örebro kommun skyldiga att betala henne ett skadestånd på 55 000 kronor samt hennes rättegångskostnader.

Den 14-åriga flickan, som vi valt att kalla Anna, utsattes för mobbning i skolan under flera år. Annas familj kontaktade skolan vid ett flertal tillfällen och då familjen ansåg att skolan inte gjort tillräckligt för att förbättra situationen stämde de Örebro kommun.

Lär mer: Anna: ”Finns fortfarande ärr som inte är läkta”

Örebro kommun ansåg inte att det fanns någon grund för skadestånd. Trots det erbjöds flickan en förlikning. Men familjen valde att driva fallet vidare i domstol.

Familjen begärde 95 000 kronor i skadestånd, och beviljas alltså nu 55 000 kronor.

”Det är för lite pengar”

SVT Nyheter Örebro når mamman till den målsägande innan hon fått höra domen. När SVT berättar om utfallet suckar hon av lättnad. 

– Tack och lov. Det känns naturligtvis jättebra, även om det är alldeles för lite pengar med tanke på vad hon har utsatts för, säger hon.

Anna har bytt skola och mår nu betydligt bättre, men mobbningen har lämnat svårläkta sår efter sig.

– Det har varit en tuff tid. Min dotter är tonåring nu, men det här hände för flera år sedan och hon har hela tiden fått gå runt och vänta på att få reda på om hon får sin rätt eller inte. Så det känns skönt att hon fått det nu och jag tycker det hör till god ton att skolan också ger min dotter en ursäkt nu, säger flickans mamma.

Kommunens jurist Pernilla Wikström Pherson har tagit del av domslutet men inte satt sig in i domen ytterligare.

– Jag har sett beloppet och att domen går oss emot, men jag kan inte ge några ytterligare kommentarer just nu. Jag kan bara konstatera att så är fallet, säger hon.

Anna heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.