Foto: SVT

I dag kommer domarna i assistanshärvan

Uppdaterad
Publicerad

17 personer i Örebroföretaget ATS Assistans misstänks för mångmiljonfusk. I dag kommer deras domar.

Verksamheten grundandes 2008 och bedrevs i stora delar av Sverige med kontor i Örebro, Stockholm, Göteborg, Eskilstuna och Kristianstad. När ATS Assistans var som störst hade bolaget 600 anställda och omsatte närmare 100 miljoner kronor.

”Väldigt omfattande ärende”

Företaget gick i konkurs i november 2012. Då hade antalet anställda minskat till femtio personer. Men redan i mars samma år hade Försäkringskassan riktat misstankar mot ATS Assistans och i mars och september genomförde polisen husrannsakningar. Vid den senare häktades fem personer, inklusive ägaren, för ekomomisk brottslighet.

17 personer är åtalade för bland annat grova bokföringsbrott, grova skattebrott och grova bidragsbrott.

Försäkringskassan har ett skadeståndskrav på 4,8 miljoner kronor.

– Det är ett väldigt omfattande ärende, ett av de större jag varit med om. Det är också en väldigt stor och omfattande brottslighet i det här bolaget, säger chefsåklagare Per Hedman.

Två har erkänt

Huvudmännen i härvan sägs vara företagets 37-årige ägare och hans yngre bror.

– Dessa två har haft en ledande befattning i företaget, säger Per Hedman. Fälls de för de brott de åtalas för är min uppfattning att det bara är ett längre fängelsestraff som kan komma i fråga för flera av personerna, säger han.

Två systrar till den huvudåtalade har erkänt att de fuskat med redovisningen av assistansuppdrag och fått ut 700.000 kronor för arbete de inte utfört.

Rättegången avslutades 17 juni i år efter 32 dagars förhandlingar.

Assistanshärvan i siffror

  • 17 personer åtalas
  • 10 utredare har arbetat med ärendet
  • 300 förhör har genomförts
  • 30-40 tolkar fick anlitas under rättegången
  • 13 000 sidor lång förundersökning
  • 4,8 miljoner är skadeståndskravet
  • 100 miljoner kronor omsatte ATS
  • 300-400 anställda hade ATS
  • 30 dagar tog rättegången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.