Inflytt i nya skolan närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bara ett år kvar innan eleverna i Sjöängsskolan i Askersund kan flytta in i ett toppmodernt bygge som innehåller det mesta. SVT Örebro har varit inne och tjuvkikat tillsammans med några elever och en lärare.

Det ligger ett stenkast från vattnet. Det är på 12 000 kvadratmeter och det blir dyrt.

Det är Sjöängskolan som får nya lokaler och i samma hus blir det också ett kulturcentrum med många olika verksamheter som bibliotek, biograf, musiksal, kök, en stor multisal för scenkonst med 500 sittplatser och en konsthall.

#Härborjag – Askersund

– Det här är något av, historiskt sett, det mest häftiga som händer i Askersund på åtminstone modern tid skulle jag vilja säga. Att kunna koppla ihop hela den här kultursektorn med skolan ger unika möjligheter för Askersund att sätta sig på kartan, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Eriksson.

Hall för konst lades till

Från början var det inte tänkt att det skulle bli någon bild- och konsthall. Men i och med att föreningen Norra Vätterns bild- och formkonstnärer engagerade sig så finns det nu en hall för konst i huset.

– Vi har jobbat för att det skall vara glaspartier utåt. Så även om det inte alltid är öppet så kommer man kunna kika in i lokalen fär att det skall vara så tillgängligt som möjligt dygnet runt, säger keramikern Maria Ekström.

Ingen idrottshall

Något som har väckt förvåning är att det inte finns någon idrottshall i byggnaden.

– Vi har tre bra gymnastiksalar. Sen finns det behov av att ha en ytterligare en idrottshall som är fullstor och klarar av även andra idrotter men det får vi lägga på framtiden. Vi kan inte göra allting på en gång, säger Pär Eriksson.

Det har inte bara varit positiva tongångar utan bygget har också kritiserats från olika håll för att vara för stort, passar inte in i stadsmiljön och att multisalen som har kostat 130 miljoner skulle vara svår att fylla upp. 

”Kommer ha slutsålt”

– Jag tror vi kommer ha slutsålt i flera av våra evenemang som kommer vara där men salen är så flexibel att den går att göra mindre, säger Pär.

Från början var det tänkt att bygget skulle kosta under 200 miljoner men nu har kostnaden stigit till 260 miljoner. Oppositionsrådet Caroline Dieker (M) är positiv till bygget men tycker att det har blivit för dyrt.

– Beslutet är redan taget att vi skall bygga huset och det tycker vi är bra men vi måste hantera de förutsättningar som gäller från och med nu och från och med idag och från och med imorgon och det gör vi i det kommande budgetarbetet, säger Caroline.

– Finansieringen är klar. Tack vare att vi är medlemmar i Kommuninvest kan vi på ett fördelaktigt sätt låna pengar som vi inte har råd att betala själva, säger Pär.

Kommer några verksamheter att drabbas?

– Nää, inte som vi kan se idag. Allting är finansierat till minsta krona, säger Pär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Askersund

Mer i ämnet