Ungdomar till sjukhus efter att ha druckit handsprit

Uppdaterad
Publicerad

I Karlskoga har ungdomar förts till sjukhus efter att de druckit alcogel för att berusa sig. Nu går polisen och kommunen ut med rekommendationer om att ta bort alcogelen från butikshyllorna.

– Alcogelen ger inget rus, utan det blir en förgiftning med en gång. Det är väldigt skadligt och man blir väldigt dålig av det, säger Johanna Karlsson, folkhälsoutvecklare på Karlskoga kommun.

Efter att akutmottagningen larmat om att ungdomar förgiftats av alcogel har polisen och kommunen nu tillsammans startat en samverkansgrupp för att motverka att trenden sprider sig.  

– Vi vet inte hur stort det är, men vi har hört från olika håll att ungdomar testat på det. Oavsett om det bara är några stycken så är det viktigt att vi agerar, säger Johanna Karlsson.

Håller extra uppsikt

Polisen har nu bett apoteken i Karlskoga att endast sälja alkogel över disk. Men så har det inte blivit. På Kronans apotek håller personalen extra uppsikt över alcogelen och på Apoteket Hjärtat finns bara mindre flaskor i butikshyllan.

Apoteket Kulan hade alcogelen bakom disk ett tag, men nu är den tillbaka i butikshyllan.

– Nu har det blivit förkylningstider och maginfluensa, och då har vi valt att plocka fram den igen. Men vi har den under uppsikt, säger Ann-Louise Olsson på apoteket Kulan.

Karlskoga kommun har även informerat skolornas städpersonal om problemen med alcogel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.