Foto: SVT

Inget bidrag till Valjeviken

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro kommer inte att bevilja bidrag till Valjevikens folkhögskola i Sundbyvik. Nu riskerar verksamheten för elever med förvärvad hjärnskada att läggas ner. Verksamhetschefen Jan Karlsson är besviken. ”Det känns som att vi har pratat förbi varandra”, säger han till SVT Tvärsnytt.

I förmiddags fattade regionstyrelsen i Örebro beslut om bidrag till Valjevikens folkhögskola i Sundbyvik. Skolan, som tar emot elever med förvärvade hjärnskador, går enligt ägaren med miljonunderskott och utan bidrag från regionen har de hotat med nedläggning.

– Vi har beslutat att ge avslag till ansökan om bidrag till Valjeviken, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, regionstyrelsen ordförande.

valjevikens folkhögskola

Hon menar att det finns fler folkhögskolor i länet och att man inte kan välja att ge bidrag till bara en. En annan anledning till avslaget är att man i regionstyrelsen har uppfattat att ansökan rör sig om ett bidrag om minst tre miljoner kronor.

En feltolkning

Men det är något som verksamhetschefen Jan Karlsson menar är en feltolkning.

– Det känns som att vi har pratat förbi varandra och att vi inte riktigt har fått ett beslut som gäller den ansökan som vi har gjort, säger han.

Han menar att man i ansökan har visat att om Sundbyvik läggs ned gör stiftelsen en besparing på tre miljoner kronor, men att man har bett om högst möjliga bidrag.

– Under den här långa handläggningen har inte summor diskuterats alls, menar Jan Karlsson.

Marie-Louise Forsberg-Fransson är av en annan mening. Hon har uppfattat att ansökan gäller tre miljoner kronor, men säger att hela processen har varit snurrig.

– Det har varit trassel hela tiden. Då skulle de ha varit tydliga från början, menar Forsberg-Fransson.

”Naturligtvis tråkigt”

Beslutet om att inga bidrag ska ges står fast. Nu på fredag ska Valjevikens folkhögskola bestämma huruvida verksamheten ska läggas ned eller ej.

– Det är naturligtvis tråkigt men vi kan inte sätta oss över demokratin. om nu regionstyrelsen har beslutat så får vi acceptera det, säger Jan Karlsson.

Marie-Louise Forsberg-Fransson menar att om Valjevikens folkhögskola fullföljer sitt nedläggningsbeslut kommer regionen att säkerställa en ny verksamhet för de eleverna som går på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

valjevikens folkhögskola

Mer i ämnet