Polishuset i Örebro Foto: Daniel Gustafsson/Svt

Två läger i polishuset efter inlägg i sociala medier

Publicerad

På fredagen meddelade åklagare att förundersökningen mot den polis som publicerat inlägg på facebook läggs ner. Men händelsen har satt spår i polishuset i Örebro där man nu pratar om två läger.

Polismannens frispråkiga inlägg har bland annat handlat om att polisens egen verksamhet har ”totalhavererat” och att misstänkta med invandrarbakgrund ofta ljuger om sin nationalitet.

Dessutom har han angett namn ur pågående utredningar för att peka på att invandrare ligger bakom de grova brotten i Örebro. Namnen ska enligt polisen själv vara fingerade.

Både stöd och kritik

Efter att polismannens inlägg anmälts av ledningen i Örebro har frågan debatterats även internt och lett till att det blivit två läger i polishuset.

– Det är många som inte sympatiserar med det han har gjort och tycker att det är onödigt att lägga ut texten på det sättet, säger Anders Sjöberg, polisområdeskommunikatör hos polisen i Örebro, samtidigt som det finns många som tycker att det är bra.

”Blir alltid två läger”

Den socialdemokratiske politikern Bengt Storbacka från Lindesberg sitter med i polisens insynsråd och bekräftar att man där diskuterat stämningen i huset efter det inträffade.

– Vi kommer att fortsätta att följa vad som hänt och se om det finns något vi som politiker kan göra. Det är varken första eller sista gången vi pratar om det här, avslutar Bengt Storbacka.

– Det blir alltid två läger när sånt här händer, konstaterar Anders Sjöberg, det blir det i polishuset också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.