Rebecca drabbades av ortorexi

Uppdaterad
Publicerad

Medan anorexia är ungefär lika vanligt i dag som för 30 år sedan drabbas alltfler av ätstörningen ortorexi, enligt forskare. Rebecca Hurtig från Örebro tog sig ur sjukdomens grepp och nu hjälper hon andra i samma situation.

Det kan börja som några träningspass i veckan och en vilja att äta nyttig mat, men för några blir jakten på det hälsosamma livet snart någonting helt annat. Det kan övergå i ätstörningen ortorexi – en fixering vid nyttig mat och träning.

– Dels kan det vara kroppsuppfattningen, att man vill gå ner i vikt. Sedan kan det också vara ett straff för att man fått i sig någon form av näring, säger Rebecca Hurtig. I mitt fall var det nog en ganska stor självskada – att jag ville plåga mig själv.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Hjälper andra

Terapi och stöd ledde Rebecca Hurtig fram till det datum hon nu bär som en tatuering på sin vänstra arm – datumet då hon blev frisk från sina ätstörningar efter nästan tio års sjukdom. I dag driver hon eget företag där hon som föreläsare och terapeut hjälper andra unga som går igenom samma sak.

– Jag tror att det ökar på grund av samhället. Vi är otroligt stressade i dag. Man ska passa in, dels med kropp och utseende som är väldigt stort och dels idealet som ändrar sig hela tiden och där människan försöker passa in.

Ville inte bli frisk

Ortorexi är ingen egen diagnos, utan räknas som en ätstörning utan närmare specifikation. Det gör att det inte heller finns någon statistik eller särskilt mycket forskning om fenomenet.

– Jag insåg att jag hade en sjukdom emellanåt, säger Rebecca Hurtig. Jag blundade ganska länge för den, men eftersom jag hade en diagnos förstod jag att jag var sjuk. Men någonstans ville jag heller inte bli frisk.

Ortorexi

Benämning som föreslagits för tvångsmässig upptagenhet vid rigida föreställningar om ”naturlig” och hälsofrämjande föda, med åtföljande strikta kostvanor med många ”förbud”. Inriktning på extremt fettfattig kost är vanlig, en annan variant är att personen endast äter rå (dvs. otillagad) föda som härstammar enbart från växtriket. En fixering vid träning och låg kroppsvikt ingår ofta. Ortorexi är ingen medicinsk diagnosbenämning utan ingår i tillståndet ätstörningar och kan betraktas som en variant av anorexi.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer information om ortorexi:

1177 Vårdguiden

Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och Fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet