Den nya lärlingsutbildningen ska vara arbetsplatsförlagd och förhoppningsvis leda till jobb efteråt. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jobb i sikte med ny lärlingsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

En lärlingsutbildning för personer med lindrig utvecklingsstörning har dragit igång i Örebro. På onsdagen var det dags för de 15 första att starta sin utbildning – med bowling.

Första dagen på den nya lärlingsutbildningen är det mest fokus på att lära känna varandra. De femton deltagarna började onsdagen med att bowla tillsammans.

De har alla en lätt utvecklingsstörning och har blivit antagna till utbildningen ”Lärling – Jobb i sikte”, ett samarbete mellan stiftelsen Activa och Örebro kommun.

Hoppas på jobb

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden, EFS, och deltagarna går tre terminer. Det är en unik möjlighet för personer där möjligheten till fortbildning är starkt begränsade.

Efter projekttiden ska lärlingsutbildningen bli en del av det ordinarie utbudet inom vuxenutbildningen i länet.

Tobias Lundkvist är en av deltagarna som hoppas på att få jobb i framtiden.

– Jag vill jobba på lager eller affär, men jag är öppen för det mesta.

– Jag ska gå barnomsorgslinjen, sen ska jag försöka få praktik på förskola, säger Emma Lindström. Jag tycker om små barn, de är roliga att leka med.

Växer med utbildningen

Utbildningen är till stor del förlagd på en arbetsplats och utifrån de enskilda deltagarnas yrkesval kommer man att få lära sig arbetsuppgifter under kunnig handledning.

– Vi hoppas att det ska leda till att man får vara kvar på den arbetsplatsen, säger Ann-Christina Asklöf som är lärare. Men även om man inte skulle få det,  får de personerna chansen att växa med utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.