Foto: SVT

Jorden går inte under

Uppdaterad
Publicerad

Många tror på allvar att jordens undergång sker i morgon den 21 december 2012 och mycket skrämselpropaganda sprids på nätet av människor som vill skapa oro och skräck.

När vi snart firar nyår avslutas årets kalender och vi börjar på en ny. På samma sätt avslutas den gamla Mayakalendern strax före jul. Det borde inte bekymra oss men miljontals människor runt om i världen oroar sig mycket för den 21 december 2012.

Det gäller inte minst unga och oerfarna som har svårt att tolka all information och desinformation som finns på nätet. Oron sprider sig lätt i hela skolklasser och kompisgäng.

– Jag förstår att man är orolig därför att många rör sig i en kultur där Youtube och bloggar är enda källan till kunskap. Då känner vi att har vi en möjlighet att dela med oss av grundkunskapen av rymden då kommer människor kanske att känna sig lugnare och tryggare, säger Kjell Olausson som är amatörastronom, Örebro astronomi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rykten om jordens undergång

Mer i ämnet