Foto: SVT

Kanada-företag på ny jakt efter mineraler i Kvarntorp

Publicerad

Ett kanadensiskt företag gör ytterligare försök till att leta efter mineraler i Närke, denna gång i Kvarntorp. Det enligt en ansökan som kommit in till Bergsstaten.

För drygt tre år sedan nekades ett kanadensiskt företag att provborra efter uran i bland annat Kvarntorp. Nu har bolaget skickat en ansökan på nytt till Bergsstaten (SGU) om att få söka efter mineraler.

Det har varit flera turer med undersökningstillstånd gällande företaget och varje gång brusar oron upp för att föroreningar ska spridas till grundvattnet.

– Vad jag erfar är det ingenting att oroa sig över i nuläget. Om de får undersökningstillståndet beviljat ska de sedan redogöra för en arbetsplan som ska godkännas, säger Stig Svahnström som är handläggare för mineralkoncessioner på Länsstyrelsen i Örebro.

Enligt ansökan från Svenska Skifferoljebolaget som är registrerade i Kanada är nickel den mineral de ansöker om att undersöka.

Många steg kvar

Trots att företaget flera gånger fått undersökningstillstånd har de inte utvunnit några mineraler ur Kvarntorp hittills.

– Hela Kvarntorpshögen är ju en rest av tidigare skifferoljebrytning och risken finns att alunskiffer kan sprida sig, men det är en oerhört lång process av lagar och tillstånd som ska till innan någon verkligen kan utvinna dessa mineraler, säger Stig Svahnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.