Foto: SVT

Rusning när kakdrottning kom till Kumla

Uppdaterad
Publicerad

När det stod klart att bakboksförfattaren och tv-kändisen Birgitta Rasmusson skulle komma till Kumla blev det rusning efter biljetter. Till slut blev man tvungen att byta till större lokaler.

Huruvida hela Kumla bakar eller inte ska vi låta vara osagt men många gör det uppenbarligen. När Kultur- och fritidsförvaltningen bjöd in kvinnan bakom bakboksklassikern ”Sju sorters kakor” och domaren i tv-programmet ”Hela Sverige bakar”, Birgitta Rasmusson, blev det rusning efter biljetter.

– Ja, vi har fått flytta föreläsningen till större lokaler, konstaterar Lilian Edström som är kulturkonsulent på Kumla kommun.

Men det var inte bara föreläsningen som lockade. Många hade också hörsammat uppmaningen att vara med och baka till kaffekalaset som följde efter föreläsningen. 18 sorter fanns uppbullade på faten.

Videoklipp: Vändningen – Birgitta om när det blev inne att baka igen.

Birgitta Rasmusson var också mycket imponerad över det som Kumlaborna åstadkommit när hon anlände till Folkets hus.

– Det märks att man inte bara har lagt ner tid på att det ska smaka gott utan också vara vackert och väl gräddat, menade hon.

Videoklipp: Mäta eller väga? Birgitta om hur petnoga man egentligen måste vara med baket.

Trenden med bakning och kanske framför allt småkakor beskriver Birgitta som lavinartad.

– Det sprider sig över hela landet och idag blir man återigen bjuden på kafferep, berättar hon. Det hade jag nog inte trott om du frågat mig för tio år sedan. Men idag är det finaste du kan bjuda på kakbuffé med champagne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.