Foto: Thomas Wedin/SVT

Karlskoga symfoniorkester firar snart 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Snart firar Karlskoga symfoniorkester 70-årsjubileum. En orkester som består av både unga och gamla, professionella och amatörer.

Den sextio personer starka Karlskoga symfoniorkester startade 1946. Så nästa år firar man 70- årsjubileum. Orkestern är sammansatt av både amatörer och professionella musiker, och åldern varierar.

– Den yngsta musikern är femton och den äldsta är åttioåtta, så åldersspannet är fantastiskt, säger konsertmästare Peter Carell.

#Härborjag – Karlskoga

Musiker från regionen

–  Karlskoga Symfoniorkesters musiker kommer inte enbart från Karlskoga utan även från Örebro, Lekeberg, Kristinehamn, Degerfors, Laxå med flera orter, så vi är en regional orkester rätt och slätt, tillägger han.

Repertoaren är väldigt omväxlande. Man spelar allt ifrån klassisk musik till symfonisk pop och rockmusik.

Samarbete med många

Förra veckan repeterade orkestern 60-talsmusik med kompband och med Magnus Bäcklund och Annelie Axelsson som sångsolister.

– Samarbetet mellan så många gör att det blir speciellt. Jag som inte läser noter själv blir fascinerad av att dom sitter här och läser sina prickar och det låter så bra tillsammans. Det blir ju maffigt när det är så många instrument på en scen, så det blir lite gåshud, säger sångaren Magnus Bäcklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Karlskoga

Mer i ämnet