Foto: Jesper Mattsson / SVT

Klart med försäljning av Örebro flygplats

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen presenterade ledningen för Örebro flygplats det bolag som köper alla byggnader på flygplatsen. Därmed kan flygplatsens ledning fokusera på att utveckla själva flygverksamheten.

Örebroporten Fastigheter förvärvar alla byggnader från Örebro Läns Flygplats. Affären är på 50 milijoner kronor och innefattar drygt 9 000 kvm lokalytor.

Örebroporten äger och förvaltar redan idag 10.000 kvadratmeter lokaler vid flygplatsen, bland annat en stor lagerhall.

Örebro flygplats

– Vi knyter nu äntligen ihop de diskussioner som pågått sedan 2012 då vi utredde frågan om ägandet av våra byggnader säger Irene Lejegren, styrelseordförande i Örebro Läns Flygplats AB. Nu kan vi fokusera på det som är vårt huvuduppdrag, att utveckla flygplatsen och trafiken till och från Örebro Airport.

– Genom att sälja byggnaderna till Örebroporten frigör vi kapital samtidigt som vi får in fastighetskompetens som vi önskar. Vi gör en delning mellan airside och landside, så drift och utveckling av start- och landningsbanan ligger kvar hos oss, säger Mikael Smedberg, vd för Örebro Läns Flygplats.

– Flygplatsen är mycket viktig för hela Örebroregionen , särskilt för näringslivets och Universitetets utveckling, men även för besöksnäringen. Detta strategiska beslut kommer att stärka och gynna regionens utveckling i stort, säger Lennart Bondeson, styrelseordförande Örebroporten.

Överlåtelsen är planerad till den 1 november. Den ska först godkännas av fullmäktige i Region Örebro län samt kommunfullmäktige i Örebro, Kumla och Karlskoga kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro flygplats

Mer i ämnet