Foto: TT /Jesper Mattsson, SVT

Karlskoga tvingas betala för att ha pengar på banken

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner kommer snart att få börja betala för att ha sparpengar på banken.

Det är storbanken Nordea som nu vill ha betalt för att ta emot skattebetalarnas pengar på banken.

Under många år har Karlskoga kommun sparat ihop pengar för att ha till framtiden. Men nu har sparpengarna på bankkontot blivit ett problem. Med hänvisning till minusräntan kräver kommunens bank, Nordea, att kommunen börjar betala för de pengar man har satt in på banken. I Karlskogas fall skulle det betyda runt en miljon kronor extra varje år med dagens ränta.

– Vi tycker att det är en konstig värld vi lever i, där man straffas för att man har haft en ekonomisk historia som är framgångsrik, säger Chrisitian Westas, ekonomichef på Karlskoga kommun.

Flera kommuner kan drabbas

Karlskoga är inte den enda kommunen som drabbas. Snart måste en rad kommuner börja betala för de pengar som sparas hos Nordea. En obehaglig nyhet i många små fattiga kommuner där man försöker vara försiktig med varje krona. I Ljusnarsberg skulle det kosta uppåt 100.000 kronor varje år att ha kvar pengarna på bankkontot, i Laxå uppåt 500.000. Och kommunala ekonomichefer runt om i landet har talat en hel del med varandra den senaste tiden.

– Alla av mina kollegor som har Nordea har fått samma besked, så det är oroande, säger Christian Westas.

Fungerar konkurrensen mellan bankerna?

– Nej. Det finns bara två eller tre banker som är intresserade av oss kommuner.

Hur påverkar det?

– Ja, det finns ingen konkurrens. Vi är en för starkt motpart, tycker en del banker. De säger vi ställer för stora krav när vi gör en upphandling på finansiella tjänster. De anser väl att det är för små marginaler.

Söker nya lösningar

Nu jagar många kommuner nya lösningar för att slippa undan de nya avgifterna. I Karlskoga har man hittat en ny bank som tar emot en stor del av sparpengarna. Visserligen till nollränta, men man tvingas inte betala för att ha pengarna på banken.

– Det är skattebetalarna i Karlskogas pengar vi förfogar över. Vi vill inte under några omständigheter att en miljon kronor per år ska gå till vår bank, säger Christian Westas.

Därför vill Nordea ha betalt för sparpengar

Nordea har erbjudits att svara på frågor i en tv-intervju, men har tackat nej. Banken har skickat följande text om förklaring till varför man nu vill ha en avgift för att kommunerna ska få ha pengar hos dem:

”Vi för individuella diskussioner med några av våra största och mest professionella kunder och ser över vilka olika alternativ, förutom att ha pengarna på konto, som kan finnas för dem att placera sin överskottslikviditet i. Det skulle t ex kunna vara kommersiella papper eller att amortera på lån.

Negativa räntor är en realitet på marknaden sedan drygt ett år och bedömningen är att situationen kan bestå över en längre tid. I längden är det inte möjligt för Nordea att, som vi gjort hittills, bära kostnaden för den negativa reporäntan för samtliga kunder. En negativ ränta innebär att vi måste betala för att placera vår överskottslikviditet hos Riksbanken.

För att delvis täcka de ökade kostnaderna inför vi en inlåningsavgift för några av våra allra största och mest professionella kunder.

Vi har inga planer på att införa inlåningsavgifter för privatkunder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.