”En undersköterskas jobb på kvällstid är lika mycket värt som en sjuksköterskas”, säger Stefan Clifford, företrädare på Kommunal.

Kommunal: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ryter fackförbundet Kommunal ifrån mot Region Örebro läns beslut att höja OB-ersättningen för bland annat sjuksköterskor – men inte för undersköterskor och skötare inom vården.

– Helt oacceptabelt. En undersköterskas jobb på kvällstid är lika mycket värt som en sjuksköterskas, säger Stefan Clifford, facklig företrädare för Kommunal, sektion Region Örebro län.

Många upprörda

Stefan Clifford konstaterar att Kommunal tagit emot många upprörda reaktioner sedan Region Örebro län beslutat höja ersättningen för obekväm arbetstid med 60 procent.

Beslutet omfattar sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Målet med förändringen är att man vill göra svårbemannade arbetspass mer attraktiva och få fler att välja sjuksköterskeyrket.

Samtidigt blir undersköterskor utan OB-höjningen.

”Skapar en dålig arbetsmiljö”

– Undersköterskor och skötare är våra två stora personalgrupper inom vården. Det är en sak att grundlönerna skiljer sig åt jämfört med sjuksköterskor, det är ju olika yrken med olika utbildningskrav, säger Stefan Clifford och fortsätter:

– Men att OB-ersättningen inte omfattar alla grupper är helt fel. Man ska ha lika villkor på arbetsplatsen, när man arbetar sida vid sida. Allt annat är oacceptabelt, och skapar dessutom en dålig arbetsmiljö.

Stefan Clifford, facklig företrädare för Kommunal. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Inte bjudits in till diskussion

– Jag har också läst i media att arbetsgivaren fått stöd för det här beslutet av de fackliga organisationerna, men vi har inte ens bjudits in till någon diskussion. Vi fick veta att det här var på gång för bara några dagar sedan.

Kommer gå vidare

Han betonar också att det inte bara är svårt att hitta sjuksköterskor.

– Det är inte alls lätt att få tag på undersköterskor med rätt kompetens, eller skötare inom psykiatrin. Vi har redan idag rekryteringsproblem och kommer att ha fortsätta ha de problemen.

Läs mer: Kraftigt höjd OB-ersättning för vårdpersonal

Idag har Kommunal haft diskussioner med sin ombudsman, om hur man ska gå vidare.

– Klart är att vi måste lyfta det här med arbetsgivaren, frågan är bara hur. Det kommer vi antagligen att fatta beslut om i morgon, säger Stefan Clifford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.