Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kommunalrådet Lena Baastad (S) hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Lena Baastad (S) meddelade idag att hon lämnar alla sina politiska uppdrag. ”Jag vill inte vara politiker hela livet. Jag har tackat ja till ett spännande uppdrag utanför politiken, men vad det uppdraget innebär berättar jag vid annat tillfälle”, säger hon.

Under tisdagsmorgonen kom chockbeskedet. Vid en presskonferens berättade Lena Baastad (S) att hon lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Tiden är inne för att gå vidare till nya utmaningar.

Lena Baastad lämnar politiken

Lena Baastad (S) passade på att tacka för roliga, lärorika och inspirerande år inom politiken. Samtidigt tackade hon även väljarna för det förtroende hon fått. Hon har redan tackat ja till ett nytt uppdrag.

– Tiden är inne för att gå vidare till nya utmaningar. Jag vill inte vara politiker hela livet. Jag har tackat ja till ett spännande uppdrag utanför politiken, säger hon.

Vad det nya uppdraget innebär är dock ännu oklart.

– Vad det uppdraget innebär berättar jag vid annat tillfälle, säger Lena Baastad.

Den socialdemokratiska partigruppen fick reda på Lena Baastads planer att lämna politiken redan under måndagskvällen. Hon har varit kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro de senaste tio åren.

Efter omvalet 2011 tillträdde Lena Baastad, som den första kvinnan i Örebros historia, som kommunstyrelsens ordförande. Vid omvalet fick Socialdemokraterna 47,2 procent av väljarnas röster.

– Det är 2,5 år kvar av mandatperioden vilket är gott om tid för någon annan kandidat att etablera sig, säger Lena Baastad.

Hon kommer dock att sitta kvar som kommunstyrelsens orförande till dess att en efterträdare är utsedd. Arbetet med att hitta en ersättare inleds redan idag.

– Vi går ut med ett nomieringsuppdrag redan idag. Det blir en jättetuff process men vi är säkra på att vi kommer lyfta fram en mycket komptent ledare. En samarbetspolitiker som är stark och trygg, säger Irene Lejegren, ordförande Socialdemokraterna i Örebro kommun.

Förhoppningen är att ha hittat en ersättare den 25 januari.

Uppdragen som Lena Baastad lämnar:

Ledamot – Örebro rådhus AB

Ordförande – Kommunstyrelsen

Kommunalråd

Ledamot – Krisledningsutskottet

Ledamot – FOA-kommittén

1:e vice ordförande – Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt

Ledamot – Kommunfullmäktige

Ledamot i Sveriges kommuner och landstings beredning för utbildningsfrågor

Ordförande i SKL:s utbildningsberedning och ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lena Baastad lämnar politiken

Mer i ämnet