Charlotte Edberger Jangdin (C), ordf Tekniska nämnden, Hanna Dufva, tf förvaltningschef Tekniska förvaltningen, Leif Rehnberg, verksamhetschef Tekniska förvaltningen, Björn Sundin (S), kommunalråd och ordf programnämnd samhällsbyggnad. Foto: Thomas Wedin /SVT

Kommunens uppmaning – spara på dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanas örebroarna att hushålla med dricksvattnet. På grund av att det fallit lite regn under sommaren och hösten håller vattnet som förser kommunen på att ta slut.

– Det är inte ett katastrofläge som det ser ut just nu, men läget är ändå allvarligt, säger Leif Rehnberg, chef för Vatten och Avlopp vid tekniska förvaltningen.

Vattnet som rinner i Svartån är kommunens viktigaste tillgång när det handlar om att förse invånarna med vatten. Vattenverket i Skråmsta är den primära anläggningen som kommunen använder sig av.  Här hämtas råvatten ur ån och blandas upp med grundvatten.

Förvärrad situation

Trots att man tidigare under hösten drastiskt sänkte sjösystem uppströms längs Svartån för på så sätt säkra tillgången, har den fortsatta bristen på regn förvärrat situationen ytterligare.

– Vi har läget under kontroll fram till våren som det ser ut just nu, säger Leif Rehnberg, chef för Vatten och Avlopp vid tekniska förvaltningen.

Men blir det en kall vinter kan situationen förvärras och kommunen uppmanar nu därför invånarna att vara sparsamma med dricksvattnet. I kampanjer kommer man ge tips till invånarna hur vattenmängden som förbrukas kan reduceras.

Bryter rådande vattendom

Rådande vattendom säger att kommunen är skyldig att släppa ut tre gånger så mycket vatten från sjöarna som behövs för att producera dricksvatten.

Men i och med ytterligare en åtgärd som man nu tar till bryter man mot vattendomen. Det handlar om att sänka vattennivån i Svartån nedströms för att på så sätt hålla kvar vatten högre upp i systemet.

Det betyder i sin tur att nivån i Svartån kommer att sjunka märkbart.

– Vi tvingas för närvarande bryta mot gällande vattendom, säger Leif Rehnberg.

Enligt kommunen står hushållen i Örebro för 58 procent av vattenförbrukningen. Industrin förbrukar 11 procent. Nu kommunen ta kontakt med storförbrukande verksamheter för att informera om det allvarliga läget.

Kommunens uppmaningar för att hushålla med vatten

  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen
  • Duscha i stället för att bada

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.