Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S) är mycket upprörd efter beskedet att kommunerna själva får ta notan för branden initialt. Foto: SVT/TT

Kommunalrådet: Ett slag i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S) är mycket upprörd över att kommunerna själva måste betala släckningsarbetet och först senare kan söka kompensation från staten.

– Det skulle vara ett dråpslag om vi måste ta banklån för att betala gigantiska fakturor. Jag vet inte hur jag ska kunna förklara det för de norbergsbor som nu sliter dygnet runt för att hålla elden stången så att den inte sprider sig, säger Åsa Eriksson, S-kommunalråd i Norberg.

Det var i går som kommunalråden för Norberg, Surahammar, Fagersta och Sala fick beskedet att kommunerna initialt ska stå för notan för att sedan kunna söka statligt stöd.

Skogsbranden i Västmanland

– Jag tycker det här kändes som ett slag i ansiktet. Först kommer ministrar och vår statsminister till Ramnäs och bekräftar att det här är en nationell katastrof. Och man tillsätter en utredning och då var jag nöjd med att staten tog oss på allvar. Och så dagen efter får vi träffa en handläggare som redogör för det ordinarie regelverket. Det var ett slag i ansiktet, säger Åsa Eriksson.

 Det är oklart hur stora summor det handlar om men Åsa Eriksson berättar för VLT att räddningstjänsten nämnt att insatsen kostar cirka fem miljoner kronor per dygn.

MSB påpekar att kommunernas betalningsansvar är reglerat i lag och att det är först efter avslutad räddningsinsats som staten kan pröva ansökan om återbidrag. Enligt MSB kan det ta upp till ett par år innan kommunerna får tillbaka pengarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet