Foto: Orhan Budak/Tittarbild

Polis anmäler interna brister när svärdman gick genom Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnad med ett samurajsvärd kunde den 23-årige mannen gå utmed Storbron och Storgatan genom hela Örebro utan att bli stoppad av polisen.

Nu skriver en av de poliser som stoppade mannen en tillbudsrapport om det inträffade.

Från Olaus Petri kyrka till Storbron i Örebro är det nästan 800 meter. Den sträckan kunde en ensam svärdbeväpnad man gå genom Örebro under förra helgen.

Samtidigt pågick en bilkortege och flera poliser fanns ute på stan av den anledningen. Många vittnen ringde också in till polisen och larmade men trots det kunde mannen inte gripas.

Svärdmannen i Örebro

Brister i kommunikationen

En av poliserna som grep den 23-årige svärdmannen dirigerade trafik vid Storbron. Han skriver nu en tillbudsrapport om det inträffade och konstaterar att det funnits brister i den interna kommunikationen. Anledningen till det är enligt polisen:

”- En snabbt uppkommen situation som utvecklade sig så pass snabbt att organisationen inte hann med

– Bristande kommunikation samt rutiner vid snabbt uppkommen händelse samt prioriteringsordning och NÄR man ska prioritera ett ärende över andra.

– OERHÖRT mycket folk i rörelse mitt i centrala Örebro.”

Vill se nya rutiner

Polismannen föreslår också att man drar lärdom av händelsen genom samtal och vill dessutom se att nya rutiner tas fram för hur man kan arbeta:

”Bra slutsatser/beslut kan underlätta för personal ute för att hindra att situationer som dessa sker på allmän plats där det finns mycket personer i rörelse.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svärdmannen i Örebro

Mer i ämnet